Kazincbarcikai Sport Club
https://kbsc.hu/

"A HAZAI MÉRKŐZÉSEINKET FEBRUÁRTÓL ITTHON KÍVÁNJUK JÁTSZANI"

Szerző:

Szabó Noémi

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

KBSC archívum 2022.12.31-ig

Gulyás Tibor a  KBSC FC ügyvezető igazgatója épülő és lassan célegyenesbe érkező stadionunkat érintő kérdésekben válaszolt honlapunknak.


A Kazincbarcika 2017-es feljutását követőn tudni lehetett, hogy a csapat akkori hazai pályájának számító Pete András Stadion nem lesz alkalmas az NB2-es mérkőzések lebonyolítására. Tervben volt már esetleg ezt megelőzően is a pálya újjáépítése?

Azt pontosan tudtuk, hogy az NB3-as és az NB2-es licenc követelmények között jelentős különbség van, ezért azzal is tisztában voltunk, hogy a mi pályáink alkalmatlanok lesznek a másodosztályú mérkőzések lejátszására. Ebből kifolyólag először elkezdtünk keresni olyan pályákat ahol játszhatunk, így került sor a tiszaújvárosi pályabérleti szerződés megkötésére, majd miután Putnokon az új stadion elkészültével rendelkeztek olyan pályával, ami alkalmas NB2-re, velük kötöttünk bérleti megállapodást. Ez előnyös volt, mert egyrészt Putnok sokkal közelebb is van, másrészt pedig a csapataink közötti szakmai együttműködésünk is indokolta ezt. Szerencsénkre PVSE mellett a városvezetés is fogadó kész volt arra, hogy a pályát rendelkezésünkre bocsássa, ezt ismételten szeretnénk nekik megköszönni. Eközben persze mi is elkezdtük terveztetni az új pályánkat, egy olyan komplexumot, ami meg tud felelni a szigorú infrastruktúra feltételeknek.

A pálya felújítására 2017 őszén egy kormánydöntés alapján 492 millió forintos támogatásban részesült a klub. Mi történt ezalatt a két év alatt?

A pályaépítést gyakorlatilag három ütemben terveztük el.

 Első ütemben megépültek a hazai és vendég lelátók és annak környezete, beléptető kapuk, parkolók, utak, közvilágítás.

Második ütemben a hazai lelátóval szemben megépül egy főépület, VIP és emelt díjas lelátóval, továbbá irodákkal, öltözőkkel és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, harmadrészt pedig elkészült az új centerpálya, új gyeppel, pályafűtéssel, automata öntözővel, és épül a megemelt teljesítményű, esti mérkőzések rendezésére alkalmas világítás is, amely még szükséges licenc feltétel ahhoz, hogy itt NB2-es mérkőzést lehessen rendezni.

Ennek a három projektnek az együttes költsége közel 3 milliárd forint. Ezt részben TAO forrásból szerettük volna és tudjuk megfinanszírozni, de azt tudni kell, hogy a tárgyi eszköz beruházások támogatási intenzitása 70%, a maradék 30% -ot  önerőből kell finanszírozni. Ez a mi projektünk esetében majdnem 1 milliárd forint saját erőt indokol. Ezzel az összeggel a klub nem rendelkezett, az önerőt biztosítja részben a kormány 492 millió forintos támogatása, de további 500 millió Ft hiányzik a teljes projektbefejezéshez. Rengeteg támogatást kapunk viszont a Kazincbarcika Város Önkormányzatától, ami nélkül nem lenne helyi másodosztályú labdarúgás. Ez a 492 millió forint kifejezetten csak beruházásra használható, elsősorban tehát önerőre és a további tárgyi eszközök beszerzésére.  Ez volt az a szükséges, de nem elégséges segítség, melynek alapján talán már belátható az az időhorizont amikorra megépülhet a mi stadionunk is.

Több időpont is szóba került már a Kazincbarcika tényleges hazaköltözése kapcsán. Mit gondol mikorra várható a stadion átadása?

Gyakorlatilag az MLSZ felé 2019 októberére jeleztük mi, hogy akkortól itthon szeretnénk játszani, de a nyári esős időszak és az a villámárvíz, ami 2019. június 22-én elöntötte a pályát legalább 1,5, de inkább 2 hónappal visszavette a beruházás megvalósításának várható időtartamát. Most már a használatba vételi eljárás végén vagyunk, elvileg 2020. februárjában az első hazai meccsünket már itthon játszhatjuk, de a régi öltözőket kell használnunk a második ütem befejezéséig, ami várhatóan a 2021-2022-es szezon lehet.

Mik még a hiányosságok?

Még nem rendelkezünk pályafűtéshez szükséges gázhálózat kiépítésével, bár a fűtéscsövek már bent vannak a földben, ezek beszerzése folyamatban van. Ez utóbbi csak 2020. július 1-től lesz licenc feltétel, mint ahogy a megemelt 900 LUX-os világítás is, persze közben a kandeláberek épülni fognak, de ez nem zavarja majd a játék rendezését. Öltözőként, pedig mint említettem a most meglévő öltözők lesznek használhatóan, ameddig meg nem épül az új főépület, aminek a közbeszerzési kiírását napokon belül szeretnénk elindítani. Ha ezek megvalósulnak, lesz egy olyan komplett eszköz a labdarúgás és a város használatában, amelyben a hazai mérkőzéseket már nyugodtan megrendezhetjük, bővül az edzési, a felnőtt és utánpótlási edzési lehetőség egyaránt, és nem különben ettől kezdve méltó, normális körülmények között tudunk hazai meccseket játszani.

Van esetleg egy tervezett időpont a pálya teljes felújításának elkészültével kapcsolatosan?

Sok munka van még hátra, de alapvetően meg a van a pálya, a lelátók, az automata öntözőrendszer, a pályafűtés, a beléptető kapuk, a világítás és az új eredményjelző készül, amelyek megkerülhetetlen licenc feltételek. A többi, még megépítendő beruházások, részben az utak és a parkolók építése, a főépület és öltözők építése 2020-ban folytatódnak és reméljük legkésőbb 2021 nyarára már egy teljes kész komplexum áll majd a labdarúgást szerető szurkolók, vendégek és a csapat, valamint a város lakosságának rendelkezésére. Persze mindeközben a hazai mérkőzéseinket 2020 februártól már itthon kívánjuk játszani.

 

A kbsc.hu-n oldalán megjelent szövegek és képek kizárólagosan a KBSC tulajdonát képezik, bármilyen nemű felhasználásuk engedélyköteles!

További híreink

Fehér Balázs: a támadószekcióban javulnunk kell!

Dátum: 2024. ápr 25. 08:00

Ismét a gyenge helyzetkihasználásunk miatt maradtunk alul.

A Szeged is újra becsekkolt a feljutásért, vége a Vasas veretlenségének, győztes „menekülők” és újabb edzőváltás

Dátum: 2024. ápr 23. 11:00

Kitekintő a Merkantil Bank Liga 29. fordulójára, ami ismét bebizonyította, hogy egyszerre lehet hullámzó és kiegyensúlyozott egy liga.

Rossz kezdés és vereség Tiszakécskén

Dátum: 2024. ápr 22. 14:00

Továbbra is „hullámzó” a bajnokság, egy-két csapat kivételével bárki, bárki ellen tud botlani vagy nyerni.

TISZAKÉCSKEI LC - KOLORCITY KAZINCBARCIKA SC

Dátum: 2024. ápr 21. 15:00

MERKANTIL BANK LIGA 29. forduló

Mérkőzések

Eredmények

KBSC Galéria

Közösségi média

Szurkoljunk