Kazincbarcikai Sport Club
https://kbsc.hu/

"SZURKOLJ SZÍVBŐL, ÉS SZERESD A SZÍVED!"

Szerző:

Szabó Noémi

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

KBSC archívum 2022.12.31-ig

A Nemzetközi Kardiológia Társaság tagjaiból 1998-ban alakult Szív Világszövetsége (WHF) kezedeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a "Szívünk Napját", mely kezdeményezéshez hazánk már az első évben csatlakozott. A szeptember utolsó vasárnapján esedékes világnapon a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára több, mint 100 országban hívják fel figyelmünket. A Magyar Kardiológusok Szövetsége is fontosnak tartja a "Szívünk Napját", hiszen Magyarországon ezen megbetegedések több halálos áldozatot szednek, mint a balesetek és valamennyi betegség együttesen, világszerte pedig a stroke és a szívinfarktus évente 17,5 millió ember életét követeli.


A Magyar Labdarúgó Szövetség ebben az esztendőben is csatlakozik az UEFA társadalmi felelősségvállalás programjának részeként a szeptember 29-i „World Heart Day” kampánysorozatához. Ez a program arra hivatott, hogy felhívja a sportszerető közvélemény figyelmét az egészségmegőrzés fontosságára, illetve a hirtelen szívhalál megelőzésének lehetőségére. A Szív Napja alkalmából Merkely Béla professzor, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora, az MLSZ orvosi bizottságának tagja osztotta meg gondolatait az mlsz.hu-val:

„Kardiológusként különösen fontosnak tartok minden kezdeményezést, ahol sikerül igazán közel vinni a lakossághoz az egészségmegőrzés és a prevenció fontosságát, erre jó alkalom a minden év szeptemberének utolsó vasárnapján megrendezett szív világnapi eseménysorozat. Nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellet, hogy a kardiológusok felkészültsége és a szakterület gyors fejlődése ellenére a szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokként még ma is többmillió ember életét követelik világszerte, és hazánkban is a kardiovaszkuláris betegségek következtében – beleértve a szívinfarktust és a hirtelen szívhalált is – veszítik életüket legtöbben. A váratlan szívleállás sokszor megelőzhető lenne alapos kardiológiai szűrővizsgálattal – akkor is, ha a páciens panaszmentes –, ahol az általános elemzés mellett szívultrahanggal feltérképezhetőek az esetleges anatómiai eltérések.

A hirtelen szívhalál megelőzésében a laikus, újraélesztésben jártas személyeken is sok múlik, akik a mentők kiérkezéséig azonnal el tudják kezdeni az újraélesztést. Ilyenkor ugyanis minden perc számít. Szerencsés esetben a ritmuszavar mögött álló szívelégtelenség kezelhető, és megfelelő kórházi kezeléssel visszafordítható. A szív- és érrendszeri betegségek jelentős része azonban megelőzhető, amiben a sportnak és az egészséges életmódnak is kiemelt szerepe van. Még ha idén a koronavírus járvány miatt a szívünk napi rendezvények sem valósulhatnak meg a szokott módon, abban még a vírus sem akadályozhat meg bennünket, hogy a szép őszt kihasználva a szabad levegőn, másoktól tisztes távolságot tartva túracipőt húzzunk, vagy akár az erdőben kocogjunk.”

 

 

A hétvégén szeptember 26-án, szombaton és szeptember 27-én vasárnap az OTP Bank Liga, valamint a Merkantil Bank Liga mérkőzésein is találkozhatnak a kampánnyal, melynek  szlogenje:

SZURKOLJ SZÍVBŐL ÉS SZERESD A SZÍVED!

További híreink

Fehér Balázs: a támadószekcióban javulnunk kell!

Dátum: 2024. ápr 25. 08:00

Ismét a gyenge helyzetkihasználásunk miatt maradtunk alul.

A Szeged is újra becsekkolt a feljutásért, vége a Vasas veretlenségének, győztes „menekülők” és újabb edzőváltás

Dátum: 2024. ápr 23. 11:00

Kitekintő a Merkantil Bank Liga 29. fordulójára, ami ismét bebizonyította, hogy egyszerre lehet hullámzó és kiegyensúlyozott egy liga.

Rossz kezdés és vereség Tiszakécskén

Dátum: 2024. ápr 22. 14:00

Továbbra is „hullámzó” a bajnokság, egy-két csapat kivételével bárki, bárki ellen tud botlani vagy nyerni.

TISZAKÉCSKEI LC - KOLORCITY KAZINCBARCIKA SC

Dátum: 2024. ápr 21. 15:00

MERKANTIL BANK LIGA 29. forduló

Mérkőzések

Eredmények

KBSC Galéria

Közösségi média

Szurkoljunk