Kazincbarcikai Sport Club
https://kbsc.hu/A veretlen Nyíregyházához látogatunk

A veretlen Nyíregyházához látogatunk

Szerző:

Göndör Judit

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Hírek az NB2-es csapatról

A nyíregyházi csapat írott történelme 1928-ig nyúlik vissza, ekkor alapították meg a városban a Nyíregyházi Vasutas Sport Clubot, amely a futballisták mellett birkózó és atlétikai szakosztályt is sorai közt tudhatott. Igaz ekkor már működött több más együttes is a településen, a teljesség igénye nélkül például a Nyíregyházi Kereskedők és Iparosok Egyesülete (KISE) 1922 óta, a Nyíregyházi Spartacus Petőfi pedig 1912 óta szerepelt különböző bajnokságokban.

A Vasutas az 1940/1941-es idényben a Felsőtiszai Kerület 1. osztályából kvalifikált az NB3-ba, majd a második világháborút követően már az NB2-es kiírásban találkozhattunk velük. Ekkor még mindig több helyi csapat működött egyszerre, de előbb 1959-ben az Építők és a Spartacus Petőfi, majd 1977-ben a Vasutas is fuzionált. Az együttes Vasutas Spartacus SC néven az NB2 keleti csoportjában előbb 2., majd 1980-ban Temesvári Miklós vezetésével az 1. helyen végzett, tíz pontot verve az ezüstérmes Szolnoki MÁV-ra.

 

Ezt a sikert négy élvonalbeli idény követte – kezdésként rögtön egy 7. hely, ami mindmáig a legjobb NB1-es szereplése volt a csapatnak. Az 1983/1984-es idény vége viszont már kiesés lett, sovány vigasz volt a nyírségieknek, hogy legalább az ősi rivális Diósgyőr előtt végeztek, az utolsó előtti helyen.

A másodosztályú bérlet ezúttal tartósabb lett, 1998-ig – egy NB1-es szezon kivételével – a második vonal mezőnyét erősítették, ekkor az NB1/B-re átnevezett ligát viszont megnyerték a Dunaferr és a III. Kerület csapatát megelőzve. A rövid életű Professzionális Nemzeti Bajnokság (PNB) három szezonját játszották végig, aztán ismét kiesés következett, illetve folytatódott a liftezés.

 

Emlékezetes szezon volt a piros-kékek számára a 2006/2007-es, amikor az előzőleg az élvonalból kizárt és a feljutásra messze legesélyesebb Ferencváros csapatát előzték meg négy ponttal, ám ezután is csak három NB1-es idény jött össze.

Sokkal negatívabb értelemben vált emlékezetessé az OTP Bank Ligában eltöltött 2014/2015-ös évad, amikor hiába végzett a bennmaradást érő 12. helyen a gárda, az MLSZ-től két másik (a pályán szintén bennmaradó) csapattal egyetemben nem kaptak élvonalbeli licencet, így csak az NB3-nak vághattak neki. Azt rögtön meg is nyerték, azóta pedig stabil tagjai a Merkantil Bank Liga mezőnyének.

 

A másodosztályban többnyire a középmezőnyhöz tartoztak az elmúlt bő fél évtizedben, ami alól a mögöttünk hagyott idény jelentett némiképp kivételt. 2023 nyarán ugyanis osztályozóval kellett kivívniuk a bennmaradást a Veszprém ellen – ez egy idegenbeli 0-0-t követően, hazai 1-0-s győzelemmel sikerült.


A meglehetősen hányatottan alakuló idényt követően érkezett vezetőedzőként Tímár Krisztián, majd gyakorlatilag a keret is kicserélődött, több mint egy csapatnyi játékos érkezett, a közel keretnyi távozó helyére. Az új igazolások közül a rutinos Géresi Krisztián, Toma György és Kesztyűs Barna húzóemberek lettek, Nagy Dominik pedig a góllövőlista élét ostromolja. Velük együtt a csapat is száguld, tíz mérkőzés után veretlenül, hat győzelemmel és négy döntetlennel állnak a második helyen, csupán eggyel kevesebb győzelmükkel lemaradva az ETO FC Győr mögött. 


Nyári játékosmozgás a Nyíregyháza Spartacus FC-nél:

 

Érkezők:

Alaxai Áron (Puskás Akadémia), Bese Balázs (Szentlőrinc), Cseh Norbert (profi szerződést kapott), Géresi Krisztián (Vasas), Gyenti Kristóf (DVSC – kölcsönbe), Herjeczki Kristóf (Gyirmót FC Győr), Kesztyűs Barna (Paksi FC – legutóbb Pécs, kölcsönben), Rjasko Mihajlo (ukrán-magyar, Kecskemét), Németh Barnabás (Budapest Honvéd), Tamás Olivér (Paksi FC  – kölcsönbe), Toma György (ukrán-magyar, ETO FC Győr), Dala Martin (Fehérvár – kölcsönbe), Nagy Dominik (Mezőkövesd)

 

Távozók:

Adamcsek Máté (Gyirmót FC Győr), Csősz Richárd (BVSC), Farkas Bendegúz (Puskás Akadémia – kölcsönből vissza), Hamed Yasin (békéscsabai kölcsönből vissza, majd ETO FC Győr), Hegedüs Lajos (TFSE), Herczku Alex (DEAC), Hrabina Alex (?), Gál Szabolcs (Dunaföldvár), Jánvári Gábor (?), Kiss Ákos (FC Dabas), Major Marcell (Puskás Akadémia – kölcsönből vissza, onnan Csákvár – kölcsönbe), Nagy Gergő (Budafok), Pantovics Nikola (szerb-magyar, ?), Papucsek Barna (Csákvár), Pekár László (Kazincbarcika), Oláh Benjámin (Tiszaújváros), Szerető Krisztofer (Budafok), Szokol Zsolt (Sényő), Szondi Levente (Sényő – kölcsönbe), Szopkó Vince (Sényő), Sztankó Dávid (Putnok), Talián László (Cigánd), Torkos Máté (Bicske)

 

A Nyíregyháza Spartacus FC eddigi meccsei a szezonban:

 

Nyíregyháza Spartacus FC

2-0

BFC Siófok

Tiszakécskei LC

1-1

Nyíregyháza Spartacus FC

Nyíregyháza Spartacus FC

0-0

Budapest Honvéd

Szombathelyi Haladás

1-1

Nyíregyháza Spartacus FC

Nyíregyháza Spartacus FC

3-2

ETO FC Győr

Soroksár SC

1-2

Nyíregyháza Spartacus FC

Nyíregyháza Spartacus FC

2-0

Budafoki MTE

Szeged-Csanád Grosics Akadémia

1-1

Nyíregyháza Spartacus FC

Nyíregyháza Spartacus FC

2-0

Credobus Mosonmagyaróvár

PMFC

0-4

Nyíregyháza Spartacus FC

 

További híreink

Bajnokavatás elhalasztva, Ajkán kapott ki a Spartacus

Dátum: 2024. máj 01. 09:00

Kitekintő a Merkantil Bank Liga 30. fordulójára.

Oda-vissza legyőztük a Honvédot, s a tabellán is megelőztük

Dátum: 2024. ápr 29. 18:00

Csábi József: ez a meccs a szív diadala volt!

A KOLORCITY KAZINCBARCIKA SC HIVATALOS KÖZLEMÉNYE

Dátum: 2024. ápr 29. 14:00

A Merkantil Bank Liga 30. fordulójában történt rendkívüli események kapcsán.

Képesek vagyunk bravúrokra

Dátum: 2024. ápr 28. 13:00

A Budapest Honvéd elleni bajnokira készülünk a Merkantil Bank Liga 30. fordulójában.

Eredmények

KBSC Galéria

Közösségi média

Szurkoljunk