Kazincbarcikai Sport Club

TÖRTÉNET

Az 50-es években városunkban rengeteg – főleg labdarúgást működtető – sportegyesület létezett, közülük a Vasas és a Szikra szerepelt eredményesen. A rivalizálás nem tudta a város lakóit kielégíteni, így 1957. június 26-án a város vezetőinek és a bázisvállalatoknak a kezdeményezésére megalakult a Kazincbarcikai Munkás Testedző Kör (KMTK). Az klub elnöke Perjési Zoltán lett, a csapat szerelése piros-fehér volt. A csapat első bajnoki szezonját az NB III-ban kezdhette.

 

A KMTK név mindössze 12 évig élt. E 12 év alatt a csapat megjárta az NB II-t és a megyei bajnokságot is. 1967-ben lett a csapat vezetőedzője Pete András, akinek a nevét stadionunk őrzi. 1968-ban több változás is bekövetkezett. A januári elnökségi ülésen kék-sárga szerelést kapott a csapat, és augusztusban új elnököt választottak Szoboszlai Árpád személyében. Az év utolsó hónapjában pedig megalakult a Kazincbarcikai Vegyész Sportegyesület (KVSE).

 

A KVSE kezdése nem is lehetett volna jobb, hiszen már az első szezonban 12-1-re verték Ormosbányát, ami azóta is megdönthetetlen bajnoki rekord. Az 1981/82-es szezonban csapatunk megnyerte az NB II Keleti csoportját, és osztályozót játszhatott az NB I-be jutásért. Az osztályozón az MTK volt az ellenfél. Hazai pályán 12000(!) néző előtt 2-0-ás vereséget szenvedtünk, a visszavágón pedig hiába nyertünk 1-0-ra Szobonya góljával, a feljutás nem sikerült. 85-ben elbúcsúztatták Szoboszlai Árpád elnököt, aki 17 évig volt a klub első embere, helyét Fejedelem György vette át. Az 1989/90-es bajnokságot ismét osztályozót érő helyen zártuk. Az ellenfél ezúttal a Budapest Honvéd gárdája volt, a feljutás azonban most sem sikerült. A Honvéd 3-2-s összesítéssel nyerte az oda-visszavágós párharcot. A következő, 91-es év is sikeres volt. A csapat ezúttal a Magyar Kupa elődöntőjéig jutott el, ahol a Vác állította meg Májerékat.

 

1993-ban ismét óriásit fordult a világ. A BorsodChem megszüntette a barcikai sport támogatását. A KVSE kettévált, megalakult a Kazincbarcika Városi SE és a KBSC. A klub új elnöke Farkas Tibor lett. Az elkövetkező esztendőkben a csapat stabilan őrizte NB II-es (akkori 3. osztály) tagságát. 2000 őszén volt egy mélypont, mikor is amatőr játékosokkal vágtunk neki a szezonnak. 14 meccsen mindössze 3 pontot szereztünk, így kiestünk, de fél év múlva vissza is kerültünk. 2001-ben együttműködést kötött az MTK és a KBSC. A 2004/05-ös szezonban elért 5. hely az átszervezések miatt a másodosztályba való feljutást eredményezte. Az MTK-val  a kooperáció 2006-ig állt fenn. Ekkor az egri Keller József lett az új tulajdonos, aki anyagilag sokat tett a klub jövőjéért, de egészségügyi problémai miatt 2009 nyarán lemondott. A gárda a 2008/09-es másodosztályú bajnokságot az elmúlt 20 év legjobb bajnoki szereplését produkálva az 5. helyen zárta. 2009 nyarán ismét hatalmas változások következtek be. Kádár Zsolt ügyvezető távozott, helyét Kőrösi Róbert vette át. A tulajdonosi szerepkört László János vette át, aki töretlen bizalmáról biztosította a klubvezetést. 2010 elején ismét nagy változások következtek be. Visszatért Kádár Zsolt, aki ezúttal szakmai igazgató lett. Sikeres együttműködést kötöttünk a Puskás Ferenc Akadémiával, amely értelmében hamarosan barcikai játékosok kerülhetnek Felcsútra. A szerződésnek anyagi vonzata is van, ami tovább erősítheti klubunkat. Ezt a szerződést hamar felváltotta egy másik, amely a Diósgyőrrel köttetett. A szakmai vezetés ismét változott, immáron Szabó János a vezetőedző, a tulajdonos továbbra is László János.

A 2010/11-es szezonban még sikerült megőriznünk NB II-es tagságunkat, a bajnokság 11. helyén végeztünk. A következő bajnokság elején a gyengébb eredmények miatt Szabó János vezetőedző helyét Kiprich József vette át. A Magyar Kupában ősszel sikerült kiejteni az Újpest csapatát, azonban a bajnoki eredményekre már nem lehettünk büszkék. Hiába érkeztek a télen minőségi erősítések, a tavaszi szezon végére egészen a tabella utolsó helyére csúsztunk le, amely az NB II-ből való kiesésünket eredményezte. Az első NB III-as szezonban Borbély Péter vezetésével csak az utolsó fordulókban csúsztunk le a feljutást jelentő első helyről, majd két olyan szezon következett, amelyekben kevesebb esélyünk volt a kijutás kiharcolására. A 2016/17-es szezon elején erős kerettel és ismerős szakmai stábbal vágott neki a csapat a bajnokságnak. A klub sportigazgatója Kádár Zsolt lett, a vezetőedzői feladatokat pedig Koleszár György végezte. A kitűzött cél az volt, hogy a csapat 3 évet követően ismét visszakerüljön a másodosztályba. Azonban már az első szezon végén sikerült a feljutás. 2017. május 14-én több, mint 1000 néző előtt, hazai pályán, a Putnok legyőzését követően eldőlt, hogy 2013 után újra a másodosztályban szerepelhet csapatunk.

 

Az elmúlt 20 évben olyan játékosok nevelődtek Kazincbarcikán, akik első osztályú bajnokok és kupagyőztesek is lettek a későbbiekben. Ők Lipcsei Péter, Komlósi Ádám, Bíró Szabolcs, Pollák Zoltán, Zabos Attila vagy éppen Elek Ákos.A 2010/11-es szezonban még sikerült megőriznünk NB II-es tagságunkat, a bajnokság 11. helyén végeztünk. A következő bajnokság elején a gyengébb eredmények miatt Szabó János vezetőedző helyét Kiprich József vette át. A Magyar Kupában ősszel sikerült kiejteni az Újpest csapatát, azonban a bajnoki eredményekre már nem lehettünk büszkék. Hiába érkeztek a télen minőségi erősítések, a tavaszi szezon végére egészen a tabella utolsó helyére csúsztunk le, amely az NB II-ből való kiesésünket eredményezte. Az első NB III-as szezonban Borbély Péter vezetésével csak az utolsó fordulókban csúsztunk le a feljutást jelentő első helyről, majd két olyan szezon következett, amelyekben kevesebb esélyünk volt a kijutás kiharcolására. A 2016/17-es szezon elején erős kerettel és ismerős szakmai stábbal vágott neki a csapat a bajnokságnak. A klub sportigazgatója Kádár Zsolt lett, a vezetőedzői feladatokat pedig Koleszár György végezte. A kitűzött cél az volt, hogy a csapat 3 évet követően ismét visszakerüljön a másodosztályba. Azonban már az első szezon végén sikerült a feljutás. 2017. május 14-én több, mint 1000 néző előtt, hazai pályán, a Putnok legyőzését követően eldőlt, hogy 2013 után újra a másodosztályban szerepelhet csapatunk.

Eredmények

KBSC Galéria

Közösségi média

Szurkoljunk