Kazincbarcikai Sport Club
https://kbsc.hu/Egyszeres kupagyőztes érkezik vasárnap

Egyszeres kupagyőztes érkezik vasárnap

Szerző:

Szarka Dénes

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Hírek az NB2-es csapatról

Habár a Békéscsaba 1912 Előre FC jelenleg a Merkantil Bank Liga újonca, a mezőny egyik legnagyobb múltú csapatáról beszélünk esetükben. A hónapban (október 22-én) alapításának száztizenkettedik évfordulóját ünneplő lila-fehér alakulat a nevében is őrzött 1912. évben alakult meg Előre Munkás Testedző Egyesület néven, s az alakulást követően rövid ideig a sárga-fehér színösszeállítást használta, majd az alapítók áttértek a lila-fehér összeállításra.

A frissen verbuvált együttes először a Békés vármegye és környéke football csapatainak Ezüst Serleg Bajnoksága elnevezésű megmérettetésre nevezett be 1913-ban, ahol a 6. helyet szerezték meg. Az első világháborút követően a második vonal körzeti bajnokságaiban vitézkedett a gárda, nagy csatákat vívva a városi rivális Csabai AK-val, akiket kilenc ezüstérem után 1933-ban megelőztek, megnyerve a Délmagyarországi LASz, Csabai alosztály, I. osztályát, ám a feljutás az osztályozó rendszerben nem jött össze.

A gazdasági világválság nem kímélte a csabaiakat sem, az egyesület feloszlott, majd Törekvés SE néven alakult újjá, s egészen a II. világháború végéig az alacsonyabb osztályokban liftezett.     Az 1945-ös – kaotikus körülmények között megrendezett – városi és kerületi bajnokságokat megnyerő Törekvés MTE kvalifikálta magát az élvonalba, ám az Országos Bajnokság első fordulója után a Keleti csoportból újra kiestek, a tizennégy csapat közül a tizenkettedik helyen végeztek.

A következő évtizedeket a másod- és harmadvonalban töltötte az 1950 és ’63 közötti időszakban Építők névre keresztelt, s kék-fehér színeket használó alakulat. A klub 1963-ban kapta vissza az Előre nevet és a lila-fehér színeket, s ekkor költöztek a Kórház utcába, ahol azóta is játszanak. Tíz évvel később, 1974-ben az NB1/B-ben a Diósgyőri VTK mögött a 2. helyen végeztek, így feljutottak az élvonalba, ahol zsinórban kilenc szezont töltöttek, többnyire a középmezőny alsó felében tanyázva.

A csapat egészen 1998-ig az NB1 egyik meghatározó együttese volt, még úgy is, hogy kétszer egy-egy szezonra ezalatt az idő alatt is megjárták a második vonalat. Az Előre 1988-ban a Budapest Honvédot megverve elhódította a Magyar Kupát, s így a nemzetközi porondon is megmutathatták magukat, ami az 1994-es bajnoki bronzérem után megismétlődött.

Az 1997/1998-as évadban aztán kiestek, s bár 2002-ben visszajutottak az (ekkor Borsodi Liga néven futó) élvonalba újabb három szezonra, 2005-ben teljesen széthullott és csődbe ment az együttes, amely végül viszontagságos úton az NB3-ban tudott elindulni a következő szezonban – immár a jelenlegi nevén, azaz Békéscsaba 1912 Előreként. Napjainkig ezután már csak egyszer, 2015-ben kvalifikáltak a legjobbak közé, ám onnan azonnal ki is estek. Két szezonnal ezelőtt aztán az NB3-ba is „belekóstoltak”, de a mögöttünk hagyott idényben megnyerték a Dél-keleti Csoportot. Ezt egy Tatabánya elleni elveszített osztályozó követte, ám a Szombathelyi Haladás nem kapott licenszet a második vonalba, ami megnyitotta az utat a csabaiak előtt.

Ami az idei szereplést illeti, a lila-fehérek az előző fordulóban 2-1-re legyőzték az addigi listavezető Szentlőrinc csapatát, így a második játéknap óta tartó nyeretlenségi szériájukat megszakítva elmozdultak a kiesőhelyekről, s kilenc megszerzett ponttal a tizenharmadik pozícióból várják a folytatást.

A Békéscsaba eddigi mérkőzései a szezonban:

HR-Rent Kozármisleny – Békéscsaba 1912 Előre           1-1
Békéscsaba 1912 Előre – FC Ajka                                         3-0
Soroksár SC - Békéscsaba 1912 Előre                                 0-0
Békéscsaba 1912 Előre – Mezőkövesd Zsóry FC             1-2
Aqvital FC Csákvár – Békéscsaba 1912 Előre                   1-0
Békéscsaba 1912 Előre – BVSC-Zugló                                 2-2
Gyirmót FC Győr – Békéscsaba 1912 Előre                       1-0
Békéscsaba 1912 Előre – Szentlőrinc                                  2-1


A Békéscsaba házi góllövőlistáját Vólent Roland vezeti két találattal, mögötte heten is egy-egy góllal állnak. Ugyancsak Vólent az egyetlen, akit eddig idén kiállítottak a csabaiak közül, Soroksáron kapott pirosat a meccs 94. percében, miután az utolsó tíz percben két sárga lapot gyűjtött be. A lila-fehérek vezetőedzője 2023 nyara óta a negyvenkilenc éves Csató Sándor, aki játékosként kettőszáznegyven mérkőzésen szerepelt a csapatban, tagja volt a kupagyőztes és a bajnoki bronzérmes alakulatnak is.


A Kolorcity Kazincbarcika SC – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés október 6-án vasárnap 17 órakor kezdődik a Kolorcity Arénában. A találkozóra online vásárolhatók még jegyek IDE kattintva, illetve a mérkőzés napján a kezdés előtt egy órával, azaz 16 órakor kinyitó jegypénztárban az Aréna bejáratánál.

További híreink

Gazdag és változatos a közös történetünk a Békéscsabával

Dátum: 2024. okt 03. 19:25

Huszonhetedik alkalommal találkozunk a Békéscsaba 1912 Előrével

Változás az U7 toborzója kapcsán

Dátum: 2024. okt 03. 11:13

A ma délutánra meghirdetett toborzáson lesz lehetőség regisztrálni

A Kozármisleny átvette a vezetést a tabellán

Dátum: 2024. okt 02. 21:01

A Merkantil Bank Liga 8. fordulójában botlott az eddigi éllovas Szentlőrinc.

Debreceni Ákos a válogatottban!

Dátum: 2024. okt 02. 08:30

Az U21-es válogatott a Málta és Belgium elleni EB-selejtezőkre készül

Mérkőzések

Eredmények

Klubunk támogatói



 

 

 


 

 

KBSC Galéria

Közösségi média

Szurkoljunk