Kazincbarcikai Sport Club
https://kbsc.hu/MOL MAGYAR KUPA - CSÜTÖRTÖKÖN A DVTK-T FOGADJUK

MOL MAGYAR KUPA - CSÜTÖRTÖKÖN A DVTK-T FOGADJUK

Szerző:

Szabó Noémi

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

KBSC archívum 2022.12.31-ig

Igazán nagy múltú együttes látogat csütörtökön Kazincbarcikára, hiszen az 1910-ben alapított DVTK együttesét fogadjuk a MOL Magyar Kupa soron következő fordulójában. 111 évvel ezelőtt Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre névvel jött létre Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legsikeresebb együttese. A DVTK az 1940/1941-es bajnoki idényben szerepelt elsőként a magyar első osztályú bajnokságban, akkor DiMÁVAG néven újoncként a tabella hatodik helyén végeztek. A klub legnagyobb sikerei közé az 1978/1979-es szezon bronzérme, valamint az 1977-es és az 1980-as kupagyőzelem tartoznak. 1992-ben azonban új korszak köszöntött be a miskolci labdarúgásba, hiszen a több névváltoztatáson is átesett együttes a rendszerváltozást követően felbomlott és megalakult a Diósgyőri FC. Utóbbi sem tartott túl sokáig, hiszen 2000-ben anyagi nehézségek léptek fel a klubnál, télen távoztak a játékosok, majd a szezon végeztével megszűnt a Diósgyőri FC. Akkor a szurkolók mentették meg a klubot, a Diósgyőr a hetedosztályból kezdte újra építeni magát, de a Borsodi Volán SE-vel való egyesülést követően már a harmadosztályban folytatták a szezont. A következőekben is kaotikus évek vártak rájuk, hiszen hiába az első osztályú indulási jog a klubot működtető gazdasági társaság csődbe ment, majd egy új befektetőnek köszönhetően DVTK1910 néven a Monor jogán indulhattak el a másodosztályban és a 2003/2004-es feljutást követően hat éven keresztül szerepelhettek az NB1-ben. A centenáriumi évet azonban nem ünnepelhették méltóképpen, hiszen a csapat 2010-ben kiesett az élvonalból. A 2010/2011-es bajnokságban így csak a feljutás lehetett a cél és a szezon végén bajnoki címet ünnephettek. A 2013/2014-es idényben Ligakupát nyertek és Magyar Kupa döntőt játszottak. Utóbbiban ugyan tizenegyesekkel alulmaradtak, az Újpest kizárásával mégis nemzetközi porondra léphettek és három körön keresztül meneteltek az Európa Ligában. A sikerek után azonban ismét nehéz évek következtek, szezonról-szezonra az NB1-es tagság megőrzése volt a cél, ami éveken keresztül sikerült is, viszont a 2020/2021-es idényben nem és a DVTK idén ismét az NB2-ben verseng a feljutásért.

A DVTK és a Kazincbarcika nem először találkozik egymással a Magyar Kupa sorozatban. A két csapat először 1985. augusztus 28-án csapott össze a sorozatban, ekkor 2:1-es győzelemmel a Diósgyőr jutott tovább. A 2007/2008-as idényben a nyolcaddöntőben találkoztunk velük. Az első mérkőzésen 3:1-es barcikai siker született, itt az a Ciprian Binder kétszer is betalált a diósgyőri kapuba, aki korábban hosszú éveken át a miskolci csapatot erősítette, majd a visszavágó 1:1-es döntetlennel zárult, így az összesítést követően mi jutottunk tovább a negyeddöntőbe. Akkor a Kazincbarcikát a Budapest Honvéd búcsúztatta. A 2007/2008-as kupameccseken a Kazincbarcika kapujában jelenlegi kapusedzőnk, Botló Ádám állt.

A bajnokságot tekintve a 2010/2011-es szezonban a Ness Hungary NB II. Keleti csoportjában előszőr Diósgyőrben 1:0-ra maradtunk alul ellenük, majd tavasszal szintén egy góllal bizonyultak jobbnak tőlünk a Pete András Stadionban.

A DVTK és a Kazincbarcika történelme sok helyen összefonódik, hiszen a két egyesület közelsége miatt számos labdarúgó fordult meg mindkét együttesnél. Az utóbbi években a két csapat közötti kooperációs szerződésnek köszönhetően például Szűcs Kornél, Tóth Borisz és Orosz Donát az akkor még másodosztályú Barcikánál, és a DVTK első-valamint harmadosztályú csapatainál is bizonyíthatott. A Diósgyőr jelenlegi keretéből senkinek sem kell bemutatni Molnár Gábort, aki edelényiként Kazincbarcikán tanulta a labdarúgás alapjait, majd a KBSC felnőtt csapatában huszonhét mérkőzésen tizennégy gólt szerzett, ahogy Makrai Gábor is nálunk nevelkedett, illetve az ózdi származású, Bárdos Bence is játszott U13-as együttesünkben.

A Kazincbarcika jelenlegi keretében Szabó Balázs tizenhat éves korától játszott Diósgyőrben, itt öt NB1-es meccsen is pályára lépett, Szemere Balázs az U15-ös korosztálytól egészen 2013-ig szerepelt a piros-fehérek korosztályos együtteseinél, Schildkraut Krisztián pedig a tavalyi évben volt a DVTK tartalék csapatának tagja.

A szakmai oldalon is több átfedés mutatkozik, példának okáért sportigazgatónk, Koszta Péter  is játszott a DVTK-nál, ahogy a miskolci együttes jelenlegi vezetőedzője Kondás Elemér pedig 1986-tól csapatunk játékosa volt, sőt az 1990-ben a kis híján bajnoki címet nyerő Vegyész keretének is tagja volt. 

Edzőket tekintve is több szakember fordult meg mindkét együttes kispadján, Gálhidi György 2009 tavaszán a Diósgyőr, majd 2017-től a Kazincbarcika edzője volt, Vitelki Zoltán 2017-ben két mérkőzésen vezette a DVTK-t, majd két ízben később a Barcikát (Vitelki Zoltán korábban, mint játékos is pályára lépett Kazincbarcikán még a DVTK színeiben) , Pacsi Bálint a miskolci együttes másodedzője volt, ezt követően pedig 2021 első felében nálunk dolgozott. De a DVTK U19-es csapatának vezetőedzője, Vincze Richárd és másodedzője Takács Péter neve sem ismeretlen Kazincbarcikán. Előbbi mint edző, utóbbi pedig, mint játékos ért el sikereket csapatunknál.

A fentiek ismeretében tehát valóban két nagy múltú együttes találkozik csütörtökön a Kolorcity Arénában. Jegyek korlátozott számban továbbra is a Mezey István Művészeti Központban vásárolhatók, bővebb információt erről a LINK-re kattintva kaphatnak.

 

További híreink

Hetedszer játszunk a Haladással

Dátum: 2024. máj 04. 16:00

Ősszel döntetlen lett az eredmény, holnap este vajon ki fog örülni jobban?

Asszony Béla: Igazi csapat voltunk ma is!

Dátum: 2024. máj 04. 15:00

Listavezetőként érkezett és úgy is távozott az U14!

U17: egy pont két fordulóból

Dátum: 2024. máj 03. 17:32

Egy döntetlen és egy vereség az elmúlt két meccs nem túl fényes mérlege.

„Idegen” után itthon is egy négyest gurított U15-ös csapatunk

Dátum: 2024. máj 03. 17:00

Szombaton Ongára utazik Balogh József együttese.

Mérkőzések

Eredmények

KBSC Galéria

Közösségi média

Szurkoljunk