Kazincbarcikai Sport Club
https://kbsc.hu/Kétszeres kupagyőztes ellenfél érkezik

Kétszeres kupagyőztes ellenfél érkezik

Szerző:

Szarka Dénes

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

MOL MAGYAR KUPA

Vármegyénk székhelyén, Miskolcon 1911. december 9-én alakult meg az első futballcsapatot is magában foglaló sportegyesület, méghozzá a Miskolczi Vasutas Sport Club, amelyet a műhelyi étteremben fiatal vasutasok alapítottak meg. A Miskolccal ekkorra már egybeépült, ám még sokáig önálló településként működő Diósgyőrben azonban ekkor már másfél éve létezett csapat, a DVTK.

A Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre 1910. február 6-án, a Vasgyár munkáséttermében mondta ki alakulását, miután vasgyári fiatalok Vanger Vilmos elemi iskolai tanító és későbbi klubelnök vezetésével engedélyt kértek és kaptak a gyár vezetésétől egy labdarúgóegyesület létrehozására.

A csapat először a bajnoki rendszerben az 1912/1913-as szezonban szerepelt, ekkor a Vidéki bajnokság – Északi kerület, Miskolcvidéki alosztály kiírását rögtön meg is nyerték a Losonci AC előtt, ám a kerületi döntőben 1-0 arányban alulmaradtak a Kassai AC-val szemben. Ezt követően is a térség kiemelkedő csapata maradt a piros-fehér alakulat, amit mi sem bizonyít jobban, mint a II. világháború kitöréséig megnyert tizenhat bajnoki cím a különböző körzeti bajnokságokban. Az akadály, amit a diósgyőriek sehogy sem tudtak megugrani, az élvonalba történő feljutás, hiszen az osztályozókon rendre alulmaradtak.

Ez a helyzet már a háború alatt változott meg, amikor az 1939/1940-es szezonban a Nemzeti Bajnokság B Felvidéki csoportjának 2. helyén végezve kvalifikáltak az NB1-be, ahol rögtön a 6. helyet szerezték meg a tizennégy csapatos mezőnyben. A következő évadokat a középmezőnyben zárták, az 1944/1945-ös évadban négy mérkőzés után az 1. helyen álltak, amikor a front elérte Magyarországot és a bajnokság félbeszakadt.

A következő évtizedek az első- és másodosztály közötti liftezésről szóltak, egyhuzamban tíz évnél többet sosem töltött az élvonalban az 1945-től már Miskolchoz tartozó Diósgyőr csapata. Így is komoly sikereket hozott ez a korszak, elsősorban az 1974-1984 közötti időszak, amikor kétszer is megnyerték a Magyar Népköztársaság-kupát és egy bajnoki bronzérmet is szereztek.  

A rendszerváltás után sok már nagymúltú csapathoz hasonlóan a miskolciak is megélték a kiesés, megszűnés, újjáalakulás válságát, ám az elmúlt két évtizedben három évad kivételével az élvonalban szerepelhettek, a 2023/2024-es idényt a 7. helyen zárták az OTP Bank Ligában.

 


A DVTK elleni MOL Magyar Kupa mérkőzés szeptember 16-án hétfőn 19 órakor kezdődik a Kolorcity Arénában. A találkozót az M4Sport élőben közvetíti.

További híreink

Fejes Ádám Putnokon folytatja kölcsönben

Dátum: 2024. szept 18. 13:04

Saját nevelésű játékosunk az NB3-ban kap lehetőséget

Utánpótlás hírek – Két győzelem, két vereség a hétvégén

Dátum: 2024. szept 18. 11:08

Ezúttal is jó meccseket játszottak utánpótlás csapataink

TÖLTSÜK MEG ÚJRA A KOLORCITY ARÉNÁT HÉTFŐN!

Dátum: 2024. szept 18. 09:11

Megvásárolhatóak a jegyek a Szentlőrinc elleni rangadóra!

Nagy küzdelemben, hosszabbítás után maradtunk alul a Diósgyőrrel szemben

Dátum: 2024. szept 17. 11:41

A rendes játékidőben döntetlent játszottunk az élvonalbeli Diósgyőrrel, ám végül ők jutottak tovább

Mérkőzések

Eredmények

Klubunk támogatói



 

 

 


 

 

KBSC Galéria

Közösségi média

Szurkoljunk