Kazincbarcikai Sport Club
https://kbsc.hu/INTERJÚ CSÁBI JÓZSEF VEZETŐEDZŐVEL

INTERJÚ CSÁBI JÓZSEF VEZETŐEDZŐVEL

Szerző:

Szabó Noémi

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Hírek az NB2-es csapatról

Igazi borsodi rangadóval folytatódik tovább a Merkantil Bank Liga, vasárnap várhatóan telt ház előtt találkozik a Kolorcity Kazincbarcika és az éllovas DVTK. Így a megszokottól érdekesebb és izgalmasabb lesz Csábi József vezetőedző debütálása a hazaiak kispadján, hiszen az ilyen „szomszédvárak csatája” mindig kiemelt figyelmet kap.
Az új vezetőedző hétfőn mutatkozott be a keretnek, megtartotta az első edzést, majd ezt követően készítettünk egy bemutatkozó beszélgetést vele.


Az első edzést megelőzően vasárnap már találkozott a csapattal és az edzői teammel, beavat minket a részletekbe?

"Igen, a találkozót megelőzően bementem az öltözőbe Koszta Péter sportigazgatóval, de csak plusz impulzust szerettem volna adni a csapatnak. Szakmai dolgokba nem mentem és szóltam bele, hiszen Simon László készítette fel őket a mérkőzésre, s ez így volt korrekt. Azt gondoltuk, hogy az a tudat, hogy új vezetőedzőként ott ülök a lelátón, nézem, támogatom a gárdát, pozitívan hat majd a játékosokra. De őszintén mondom, nem volt hókuszpók és egyéb varázslat – tette hozzá nevetve a tréner, utalva talán arra is, hogy a győzelmet követően felkerült a közösségi oldalra egy jópofa komment, ami ezt sugallta."

Hogyan látta a mérkőzést, jegyzetelt, elemzett…?

"Természetesen nem szurkolóként voltam jelen, minden mozzanatot alaposan megfigyeltem, és ezt már ki is elemeztük, megbeszéltük a kollégákkal. A csapattal még nem mentünk ilyen mélységbe bele a hétvégi meccsbe, de természetesen a héten ezt megtesszük, lezárjuk elég gyorsan, mert már előre kell néznünk. Az azért látszódott, hogy az elmúlt hetek sikertelensége rányomta a csapatra azt a bizonyos bélyeget. Jól mondta Laci a meccs utáni interjúban, hogy jól alakultak a dolgok. Hiszen az első, korai gól adott egy nagy pluszt a fiúknak, látszott, hogy onnan talán elhiszik, hogy itt lehet nyerni. A második gól után aztán pedig felszabadultak és a vége már nem volt kérdéses. Nyilván voltak fordulópontok, például az első félidő utolsó percében a kapusbravúr nálunk, de én azt láttam szakmailag, hogy nagyon fegyelmezettek és alázatosak voltak a srácok. Erre lehet építeni és ez egy alapelvárás lesz a jövőben is. A mérkőzést követően egyébként bementem az öltözőbe és gratuláltam a fiúknak, mint ahogy ma is ezzel kezdtem a megbeszélést velük."
„…az egyéni fejlesztésen keresztül lehet csapatot is fejleszteni…”

Az elmúlt két évtized szakmai tapasztalatait egybegyúrva, van Csábi módszer, vagy stílus, mi az, ami az Ön edzői tevékenységére jellemző, annak alappillére?

"Rend, fegyelem, koncepció és következetesség. Biztos ezen kívül is vannak fontos dolgok, de ezek az alapok. Illetve miután elvégeztem a Testnevelési Egyetemet és folyamatosan képzem magam, a pedagógia és a pszichológia jelentőségét is kiemelném. Vagyis próbálok mindig mögé nézni annak, hogy mi és miért történik, akár az egyénekben vagy a közösségben. Hiszem azt, hogy az egyéni fejlesztésen keresztül lehet csapatot is fejleszteni: ha az adott egyén jó állapotban van, nemcsak fizikálisan, nem csak taktikailag, hanem mentálisan is, akkor ez kihat a csapat teljesítményére. S igen, fordítva is igaz, egy rossz mentális állapotban lévő csapat gyenge fizikai állapotban is lesz. Nagyon fontos szerintem az, ami a játékosokkal történik a mindennapokban, és ez nem csak a táblán meg a pályán, hanem azon kívül is."

Hogy néz ki a szakmai stáb, történt, történik-e más változás?

"Úgy állapodtunk meg a klubvezetéssel, hogy vezetőedzőként a korábbi stáb segíti a munkámat. Én alapvetően úgy érzem, hogy egy integráló személyiségű ember vagyok, nem egy megosztó, így szerintem jól fogunk tudni együtt dolgozni. A szakmát tekintve az elveimhez ragaszkodom, de mivel a cél közös, nem lehet más út, hogy jó teamként dolgozzunk együtt, amibe egyébként én nagyon hiszek. Akár a csapat tekintetében is; vagyis, ha a stáb egységes, akkor a csapat is az lesz!"
„… stabilizálni és továbbfejleszteni…”

Nem könnyű a helyzet, hiszen a csapat egyértelmű célja a bennmaradás. De úgy tudjuk, számos alkalommal kellett már szembe néznie hasonlóan komoly kihívással eddigi edzői pályafutása alatt.

"Nem akarom annyira visszatekerni az idő kerekét, de zömmel, ahová odakerültem mindig történt valami érdekes, izgalmas dolog. Több csapatot sikerült feljuttatnom egyik osztályból a másikba. Az viszont nem adatott meg eddig, hogy az élvonalban vagy a másodosztályban élcsapatot vezessek. Ha csak a szolnoki időszakig nyúlunk vissza; ott feljutott velem a csapat az NB2-be, az első évben bennmaradtunk, a másodikban nyolcadik helyen végeztünk, vagyis volt egy fejlődő tendencia. Sajnos utána megborult a finanszírozás, emiatt nehéz helyzetbe került a klub és a csapat. Lemondtam, aztán most látható, hogy nekem lett igazam. Vagyis összességében: volt már ilyen feladatom, nem is olyan régen, amikor egy bennmaradásért küzdő csapatot kellett stabilizálni és továbbfejleszteni. Remélem, hogy itt is ez fog történni, sikeresen. Nagyon nehéz helyzetben van szerintem egy frissen feljutó csapat ott, ahol az NB2 létszámát csökkentik. Mindegy, hogy milyen módszerekkel, de csökkentik most is és jövőre is. Tehát én azt gondolom, hogy ez nem feltétlenül egy feljutó csapat malmára hajtja a vizet, ezért ez nem egy könnyű feladat. Mondjuk azt, hogy kihívás, de hát szeretem a feladatokat, sőt, a kihívásokat még inkább, és nem lennék itt, ha ezt nem így gondolnám. – mondta mosolyogva Csábi József."

Ezért bólintott a kazincbarcikai megkeresésre?

"Szoros kötődésem van Szolnokhoz, az elmúlt időszakban utánpótlás sportigazgatóként tevékenykedtem. Volt több megkeresésem is a közelmúltban, de egyik sem olyan volt, ami miatt váltottam volna. S ez nem az anyagiak miatt történt, hanem egyszerűen azért, mert nem az én feladatom, kihívásom volt. Itt most azt érzem, hogy ez egy szép feladat, meg akarom mutatni, hogy meg lehet csinálni! Ambiciózus vagyok, és ha ez együtt sikerül, akkor nagyon fogok örülni neki majd, hogy én is tudok valamit adni a kazincbarcikai labdarúgásnak. Mert én a futballtól összességében nagyon sokat kaptam és ha ebből valamit Barcikán (is) vissza tudok adni a vezetőknek, a csapatnak, a közönségnek, akkor ez a legnagyobb motiváció nekem!"

Miután már benne vagyunk a tavaszi szezonban, így egy már kialakított kerettel kell dolgozni. Ez mennyire jelent nehézséget?

"Nagyon jó felvetés, nem nagyon szoktam ilyenbe beleugrani, sőt, ez az első ilyen, amitől még különlegesebb ez a helyzet. Igazi kihívás. Mondhatnám azt, hogy ez „nem az én csapatom”, könnyű lenne bármikor erre hivatkozni, de amikor elvállaltam ezt a munkát, tudtam, hogy egy kész kerettel fogok dolgozni. Van egy konkrét szakmai elképzelésem, most azon dolgozunk, hogy ez mennyire húzható rá erre a játékosállományra, vagy fordítva kell majd gondolkodni. Vagyis a csapat leghatékonyabb működéséhez kell megtalálni a legjobb szakmai megoldást. Azt látnia kell mindenkinek, hogy ez azért nem működik egyik napról a másikra, itt nagyban támaszkodom a közvetlen kollégáim segítségére. Vagyis keményen dolgozunk azon, ami a cél, hogy megőrizzük a Kolorcity Kazincbarcika NB2-es tagságát!"

További híreink

„Teniszmeccset” nyert és átvette a vezetést a Kisvárda

Dátum: 2024. okt 22. 18:55

Ez történt a Merkantil Bank Liga 10. fordulójában

Utánpótlás hírek – minden korosztályban győzelem a hétvégén!

Dátum: 2024. okt 21. 17:03

Négy korosztály lépett pályára a fiúknál, mindegyik csapatunk három ponttal gazdagodott

Balszerencsés végjáték és döntetlen Ajkán

Dátum: 2024. okt 21. 08:25

A 87. percig vezetett, de végül egy ponttal tér haza a csapat Ajkáról

"Várjuk, hogy újra pályára léphessünk"

Dátum: 2024. okt 20. 10:42

Vasárnap délután Ajkán lép pályára a Kolorcity Kazincbarcika SC

Mérkőzések

Eredmények

Klubunk támogatói



 

 

 


 

 

KBSC Galéria

Közösségi média

Szurkoljunk